Pages

Monday, 26 December 2011

Urarile de Craciun

A venit Craciunul si, ca in fiecare an, ne strangem alaturi de persoanele apropiate si sarbatorim cum se cuvine. Avem produse traditionale, gen mamaliga, cozonac, lebar, caltabos, carnati, jumari si multe alte bunatati pline de calorii autohtone. Craciunul romanesc se sarbatoreste in general cu parintii, bunicii, nepotii, verii, cateii, purceii si cu alte suflete care se mai gasesc in familie. Se bea vin sau tuica fiarta si se asculta colinde. Este o perioada frumoasa. Iubitorii de Craciun alb isi doresc si zapada, eventual o ninsoare abundenta, pe care sa o priveasca in serile lungi de iarna.

Cei mai castigati de pe urma Craciunului sunt furnizorii de telefonie mobila. Toate ofertele si reclamele pe care le fac in preajma Craciunului au ca scop reamintirea utilizatorilor (daca mai era nevoie) ca dispun de minute si mesaje gratuite in retea, sute de Megabytes de date si daca mai au prieteni se mai pot si combina intre ei ca sa iasa mai ieftin la conversatiile de grup. Una peste alta, telefonia exista, utilizatori sunt, toata lumea e fericita (si cel mai mult companiile de telefonie cand vor face suma incasarilor dupa sarbatori).

Eu am oferte senzationale atat de la Vodafone, cat si de la Orange. Minute, SMS-uri, MB de date, tot tacamul! Le platesc lunar si nu le consum niciodata pentru ca sunt prea multe pentru ce am eu nevoie. Singura perioada in care creste si la mine rata de folosire a acestor facilitati este cea a sarbatorilor. Imi place ca de Craciun sa ma gandesc la persoanele care imi sunt simpatice si sa le sun sau sa le trimit mesaje. In fiecare an imi place sa trimit mesaje si ma bucur cand primesc si eu. Am constatat de la an la an ca numarul de mesaje trimise de mine e mereu mai mare decat numarul de mesaje primite. Cu alte cuvinte, mult ofer si mai putin primesc inapoi. Anul acesta am dat mesaje in toate cele 3 retele folosite in Romania: Vodafone, Orange, Cosmote. Am dat de pe numarul de Vodafone pe Vodafone si Cosmote si de pe numarul de Orange pe Orange. M-am semnat la finalul mesajelor astfel incat sa nu existe dubii. Am numarat 51 persoane contactate prin apel sau mesaj. Din acestea, doar 32 persoane au binevoit sa imi raspunda la urarile facute de Craciun. Multumesc aici acestor 32 de persoane, nu le enumar pentru ca nu are sens. Mai interesant ar fi sa enumar pe cei 19 (cam 40%) care nu s-au mai deranjat sa consume mesaje sau apeluri in retea ca sa imi raspunda mie la urari. Am incercat sa gasesc scuze plauzibile care sa nu arate reavointa. Doar pe cei care au primit pe Cosmote sa zicem ca ii iert dar nu ii uit pentru altadata. Dar nu enumar pe nimeni acum, ii trec pe toti pe o lista neagra.

De ce nu ar raspunde anumite persoane la urarile de Craciun? S-au suparat pe mine si nu vor nici macar sa imi multumeasca? Urarile au fost simple, fara note de ironie sau cu subintelesuri. Nu le pasa de urarile de Craciun? Nu mai simt spiritul sarbatorilor? Urarile li se par anoste pentru ca se repeta de la an la an? Imi pare rau sa va anunt, raspunsul e: DA! Craciunul e anual, pe 25 decembrie. Asa a fost de 2000 de ani incoace si va fi si in anii urmatori. Ghiciti ce?! Urarile acestea vor veni si la anul si la multi ani! Eu nu am nicio problema cu urarile care se repeta, atata timp cat sunt de bine. Nu sunt singurul care se afla in situatia aceasta, ba chiar am auzit de la mai multi ca mai mult trimit decat sa primeasca mesaje. Daca ma gandesc logic, ar trebui sa existe o balanta si sa fie si persoane care primesc multe mesaje si nu prea raspund la ele. Dupa parerea mea, nu merita sa mai primeasca asa multe. In viata mai si oferi, nu mai poftesti atata la mesaje.. ca ti se apleaca la final. :)) Eu am raspuns la toate urarile primite.

Sunt curios sa aud comentarii si pareri referitoare la urarile de Craciun. Voi mai mult trimiteti sau mai mult primiti? Cum vi se pare normal?

4 comments:

 1. Draga Mihnea,
  Am citit cu o oarecare satisfactie creatia ta, mai ales partea referitoare la mesajele de Craciun la care nu ai primit raspuns. Mi s-a confirmat, inca o data, faptul ca si tu traiesti in lumea noastra, in care nu primesti niciodata inapoi cat ai dat tu. Daca ai primi egal, s-ar chema ca esti in Rai, ceea ce pe pamant nu exista, pentru ca aici exista smecheri. Daca ai primi mai mult decat ai dat, s-ar chema ca si tu esti smecher. Vezi si tu cum e mai bine.

  ReplyDelete
 2. Salut,

  Cel mai bine este sa ma port corect atat cu cei care mi-au trimis urari, cat si cu cei care nu au raspuns la ele. Le voi trimite de acum incolo doar celor care mi-au trimis urari, dar voi raspunde in continuare la toate urarile primite.

  ReplyDelete
 3. Urarile de Pasti au avut un procent de reciprocitate de 87,5%, deci mult mai bun decat de Craciun.
  Doua criterii s-au schimbat de la urarile de Craciun:
  1. persoanele de pe lista neagra nu au mai fost contactate
  2. toate mesajele au avut urari personalizate pentru fiecare in parte

  ReplyDelete
 4. Bilanţul pentru Crăciunul 2012 este: 28/37, deci un procent de reciprocitate de 76%, bunicel. Am folosit aceleaşi criterii ca de Paşti (enumerate în comentariul precedent) şi am considerat ca mesaje valide şi cele date personal prin viu grai sau trimise pe facebook. Diferenţa este că am mai trimis mesaje şi la persoane noi în listă, iar unele nu au răspuns. Poate la Crăciunul viitor, după ce se mai acumulează date, voi reveni cu un nou articol pentru a trage câteva concluzii noi.

  ReplyDelete